Poiana Creasta Cocosului

Animalele – terapie cu dragoste

 

Se știe că, pe vremuri, nu era casă fără animale. Ele erau folosite atât ca sursă de alimentație, cât și ca ajutor la câmp. În ultimii ani s-a dezvoltat tot mai tare o adevărată știință pornind de la ele, anume terapia prin animale. Potrivită atât pentru cei mici cât și pentru cei mari, toată lumea se bucură în egală măsură de acest exercițiu care, treptat, ar putea deveni chiar stil de viață.

Fie că le hrănim, ne jucăm cu ele sau le îngrijim sub o formă sau alta, animalele își lasă amprenta. Printre cele mai mari beneficii fizice, se numără îmbunătățirea tonusului și a condiției fizice generale, ajută la îmbunătășirea coordonării și conștientizării corporale, facilitează scaderea semnificativa a hormonilor de stres, precum si o crestere a hormonilor de “inducere a sanatatii si deschiderii sociale”. Acest fapt are efecte directe asupra organismului: scaderea stresului la nivel general, scaderea tensiunii arteriale, a anxietatii si deci a tensiunii corporale generale,etc.

Ca beneficii psihice enumerăm: invatarea importantei auto-organizarii, importanta coerentei in activitati, importanta constantei in motivatie si actiuni. Un program organizat inseamna un animal fericit, o rutina zilnica inseamna un patruped linistit, un program echilibrat inseamna un suflet care va invata totul usor. Comportamentul lui arata in mod direct stilul de viata si comportamentul stapanului / ingrijitor. De asemenea, persoana invata importanta stapanirii de sine si a arta exprimarii emotiilor intr-un mod productiv si corect, adecvat situatiei. Animalul si interactiunea cu el cere multa rabdare si rezistenta la frustrare, orice fel de tensiune fiind un element ce strica relatia.

Activitatile desfasurate impreuna cu animalele ajuta la exprimarea trairilor personale, la exteriorizare si la reducerea inhibitiei. Persoana incepe sa aiba curajul de a deveni extraverta, de a prelua initiativa in grup, de a atrage atentia asupra ei. Prin genul acesta de activitati persoanele capata incredere in capacitatilor lor de a controla o situatie, de a-si impune punctul de vedere intr-un mod ferm dar nu agresiv, de a capata increderea unei alte fiinte si de a fi recunoascuta drept persoana care conduce activitatea.
Activitatile asistate de animale ajuta la diminuarea stresului, a drepresiei si tristetii, a nervozitatii, a anxietatii, a plictiselii si a rutinei obositoare.

Ca beneficii sociale putem aminti faptul că prezenta unui animal functioneaza ca un mijlocitor al interactiunii dintre oameni. Activitatile asistate de animale reduc sentimentele de singuratate si izolare, ajuta la trecerea peste barierele sociale dintre oameni. S-a observat in mod direct ca o persoana cu un animal stabileste mult mai multe contacte sociale intr-o singura plimbare decat una care nu poseda unul. Activitatile asistate de animale sunt un mijloc excelent de imbunatatire a coeziunii unui grup social, de relationare si munca in echipa pentru atingerea unui obiectiv comun. De asemenea, ajuta la cresterea gradului de responsabilizare sociala si creste gradul de implicare in activitate, deoarece orice ai face este mult mai interesant in prezenta unui caine.
Noi ținem mult la a avea o viață cât se poate de sănătoasă, din toate punctele de vedere, de aceea am pregătit cu drag câteva țarcuri cu animale precum: oi, capre, câini, gâște, găini și altele. Viața este mai colorată cu ele!



Apelează acum!