07 feb. Stiați că…?
– Mocăniţa, celebrul trenuleţ local care leagă localităţile Vişeu de Sus şi Comanu, a fost construit în anii 1930. Acesta funcționează și în zilele noastre, fiind alimentat cu lemne şi apă şi are un traseu de 56 de kilometri?
– Biserica de lemn din Ieud Deal a fost construită la începutul secolului XVII şi este una dintre cele mai vechi păstrate în Maramureş.
– Ultimii clopari din Maramureş se găsesc în satul Sârbi, pe Valea Cosăului? Clopurile tradiţionale sunt confecţionate din paie şi talaş de Vasile Borodi şi Ioan Bârlea. Dacă ajugeți în zonă, atunci musai să vă faceți rost de unul.
– Sighet a fost oraşul natal al lui Elie Wiesel, cel care a fost laureat al premiului Nobel Pentru Pace în anul 1986. Dacă nu știați cine este acesta, vă spunem că Elie Wiesel a scris una dintre cele mai de impact relatări autobiografice despre supravieţuirea în lagarele de concentrare naziste. Ca umanist, luptător pentru drepturile omului, filozof și proeminent scriitor al holocaustului, Elie Wiesel a primit o serie de premii, distincții și onoruri din întreaga lume
-Din păcate, frumusețea locurilor de aici este întunecată de Muzeul Memorial de la Sighet, care este construit pe locul uneia dintre cele mai atroce închisori comuniste.
– Maramureşul este un ținut unde se găsesc 38 de arii protejate. Aici se găsesc Rezervaţia Pietrosul Rodnei de 3300 ha, cea care a fost declarată de UNESCO ” rezervaţie a biosferei”; Rezervaţia de castan comestibil, Rezervaţia geologică ” Creasta Cocoşului” şi Rezervaţia fosilieră Chiuzbaia, ca să le numim doar câteva dintre acestea, poate cele mai cunoscute.
– La Mănăstirea Rohia, situată în “Ţara Lăpuşului”, la 50 de kilometri de Baia Mare, şi-a petrecut ultimii ani din viaţă Nicolae Steinhardt, creatorul ”Jurnalului fericirii”? DE altfel, acesta este cunoscut sub numele de ”monahul de la Rohia”.
– Stan Ioan Pătraş, creatorul Cimitirului Vesel de la Săpânţa, și-a început opera sa monumentală în anul 1935, când a creat și sculptat primul epitaf. În prezent, Cimitirul numără acum peste 800 de cruci originale şi este unic în lume.
– În Maramureş mai poţi găsi încă unelte care nu se mai găsesc nicăieri în lume, precum vâltoare pentru vâlturarea cergelor și maşina de lâna cu leagăn, care mai sunt folosite de localnici și în zilele noastre?